Mit keres egy rádió a hajóbőröndben? RIB (Radio in Box)

Tegnap (2019.06.19) egy nagyon érdekes találkozón voltam a Királyhelmec utcában. HA7RY Tomi szervezte. A nagy terem tele volt a résztvevőkkel. Csupa DX fanatikus, és ami még rosszabb :-) a túlnyomó többsége távíró kedvelő.

AA7JV (HA7JV) Gyuri két előadást is tartott. Az egyik a távoli szigetekre történő DX expedícókról szólt, azok nehézségeiről, amik leginkább adminisztrációs és pénzügyi jellegűek. Ahhoz, hogy egy egyenlítői szigetre kitelepülhessenek az amatőrök, sokszor több évtizednyi harcot kell vívni a természetvédelmi hivatalokkal! Végre kell hajtani azok sokszor érthetetlen követelményeit is, mert ha csak egy kicsit is ellene szólnának, megint évekig várhatnak a kitelepülésre.

Ha már van engedély és van pénz is a kitelepülésre, akkor jönnek a természeti, időjárási, műszaki, rádiós akadályok, amiket a legjobban az jellemez, hogy 12 kitelepülési napból mindössze 8 olyan nap van, amikor 100%-ig dolgozhatnak a sávokon az operátorok. Köszönetet és elismerést meg csak azoktól kapnak, akiknek sikerült a QSO-juk a kívánt sávokon és üzemmódokban :-).

Szóba került az FT8 és a CW üzemmódok .küzdelme.. A válasz az volt, hogy akár szeretik az FT8-at, akár nem, a DX-előket minden sávon és üzemmódban ki kell szolgálni. Gyuri a második előadásában bemutatta azokat a fejlesztéseit, amik megkönnyítik a DX vadászok nem könnyű dolgát. Láthattunk egy mindössze alig 10 méter magas, kapcsolható irányú effektív 160 méteres antennát, valamint az FT8 és a CW üzemmódot egy időben kiszolgálni képes adó-vevő szűrőket tartalmazó rendszert, amit akár egyetlen operátor is képes kezelni!

AA7JV másik nagy ötlete az RIB (Radio in Box) rendszer, melyet ugyancsak részletesen ismertetett  a jelenlévőkkel. Ez a fejlesztése egy hajóbőröndnyi ládában elfér, és az összes rádiót, antennavezérlőt, szűrőket, végfokokat és kapcsoló rendszereket tartalmazza. A kiválasztott amatőr rádió típus a távvezérlésre is alkalmas Flex lett. Ez is benne van a ládában!

Kérdezhetnétek, hogy ennyi berendezés, melyek kilowattokkal üzemelnek nem főnek-e meg az egyenlítői melegben? Hát nem, mert Gyuri kombinált levegő és vízhűtést is kifejlesztett hozzá, ami már ki is állta a gyakorlat próbáját! Már csak az orosz félvezetők időnkénti kipukkanását kell valahogy kivédenie a végfokokban. A kísérletek Gyuri C6AGU hívójelével folytak a Bahamákon. Keressetek rá a qrz.com-on, és még képeket is találtok a rendszerről.

Talán rájöttetek arra is, hogy minek bezsúfolni egy ládába mindent? A válasz frappáns: nem az operátorokat kell kitelepíteni a természetvédelmi szigetre, hanem ezt a Rádiót a Bőröndben! A természetvédelmi hivatal is nyugodtabb lehet, és az operátorok élete is könnyebb a közelben horgonyzó hajón. Sokkal könnyebben kiszolgálhatják a DX-re éhes amatőrök igényeit.

A kapcsolattartást is meg kellett oldania AA7JV-nek a hajó és a sziget között. Ez sem volt könnyű feladat. A Wifi sávok helyett végül a 900 MHz-es tartományra esett a választása, mert a rövidebb rádió hullámokat a sós tengervíz hullámai, ill. azok vezető és torzító képessége tréfálta meg, leállítva a kapcsolatot a hajó és a sziget között elég gyakran. A Flex rádiók újraindítása ilyenkor sok időt vett igénybe. A 900 MHz-es rádiókhoz a szigeten több yagi antennát használtak, míg az imbolygó hajón két, egymástól távolabb elhelyezett függőleges antennát.

Köszönöm a meghívást HA7RY Tominak, a vendéglátást a MRASz-nak és a Többieknek az érdekes beszélgetéseket!


73! de HA4AA András