Felkészítés a rádióamatőr vizsgára

Van rendszeres vizsgafelkészítés a MOM Rádióklubban?

A MOM Rádióklub alakulása óta (1971) mindig nagy hangsúlyt fektet a rádióamatőr vizsgára történő rendszeres felkészítésre. A vizsga sajnos mindeddig eléggé nehéz és összetett volt. Igényelte a szakszerű felkészítést.

Természetesen az elmúlt évtizedek során a vizsgakövetelmény időnként változott. A vizsgáról és a rádióamatőr tevékenykedés szabályozásáról rendelet intézkedik. Klubunk mindig igyekezett naprakész maradni a rá vonatkozó szabályokkal kapcsolatban. Az aktuális joganyagot letölthető formában a cikk alján közzé tettük.

Kik vehetnek részt az oktatásokon?

A vizsgafelkészítés az egyesületünk tagjai számára ingyenesen elérhető. A felkészítést szakembereink a saját szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül végzik, ezért a MOM Rádióklub az oktatást főleg azok számára kívánja elérhetővé tenni, akik már elkötelezték magukat a csapatunk mellett, elkezdtek ismerkedni a tevékenységeinkkel és gyakori látogatói klubnapjainknak és rendezvényeinknek.

Azoktól, akik szeretnének vizsgát tenni, csak a következőket várjuk el:

  • Az oktatásokon való lehetőleg rendszeres, figyelmes és pontos részvétel.
  • A tanult anyag szorgalmas elsajátítása, a lehetséges gyakorlat megszerzése
  • Részvétel a vizsgán
  • További aktív részvétel a Klub munkájában

Hogyan zajlanak az oktatások?

A felkészítés már bevált módon, a modern technika adta eszközökkel történik. Amennyiben lehetséges, Interneten keresztüli kétirányú, online csapatmunkával zajlik ami nagy rugalmasságot és hatékonyságot jelent. Emellett a Klub nagy sikerrel üzemeltet egy online WEB-alapú oktatórendszert is. Akiknél ezek technikailag nem lehetségesek, azok a klubnapokon, előre egyeztetett időben vehetnek részt hagyományos, személyes oktatásainkon.

Milyen gyakran indulnak kurzusok?

Kurzusok akkor indulnak, ha megfelelő létszám jön össze. Hogy mi a megfelelő létszám? Az attól függ, hogy milyen előképzettségű a társaság nagyrésze. Nyilvánvaló, hogy elektronikai végzettséggel rendelkezők sokkal könnyebben készülhetnek fel a vizsgákra... Ha a vizsgajelölt eléggé képzett, akkor csak néhány konzultációs alkalomra van szükség a siker valószínűségének növeléséhez. Ilyenkor nem kell hosszadalmas tanfolyamon részt venni.

Milyen rendszerességgel zajlanak az oktatások?

Az oktatások többnyire heti egyszeri alkalommal zajlanak online módon, a csapatban közösen, előre megbeszélt időpontban.

Hány alkalomból áll egy kurzus?

A tapasztalatok szerint általában 8-10 alkalom van, alkalmanként két órás oktatással. Ez kevésnek tűnhet, de nem az mivel arra épül, hogy a tanuló is aktívan, önerőből elsajátítja a tananyagokat és nézi, hallgatja az oktató videókat. Ez annyit is jelent, hogy azoknak ajánlott egy ilyen kurzus, akik önállóan tudnak tanulni, megértik és megjegyzik a leírt szövegeket.

Milyen eredményességgel vizsgáztak eddig a jelöltek?

Az elmúlt öt év statisztikája alapján a bukási arány kb.  5%. Ezek újból pót-konzultációkon vettek részt és utána sikeresen levizsgáztak. A mi felkészítéseink során kétszer egymás után nem bukott meg senki! Tehát a többség rendben felkészült, szerencsésen elsőre sikeres vizsgát tett! Ezzel a feltételezéssel szabad csak nekikezdeni!

Miért csak a Klub tagjai számára érhető el ingyenes vizsgára felkészítés?

A MOM Rádióklub működéséhez elengedhetetlen források öt részből tevődnek össze:

  • Tagdíjak
  • 1% felajánlások
  • Önkéntes, rendszeres, ingyenes munkavégzések (pl. oktatás a vizsgafelkészítésen)
  • Eseti - pénzbeni és tárgyi eszköz - adományok
  • Esetenként pályázatok

Csak ez az öt, folyamatos és szorgos munkával elért forrásunk van (és egyenlőre sajnos nem áll mögöttünk tehetős támogató). Ezért a MOM Rádióklub nem engedheti meg magának, hogy ismeretlen, csak úgy "az utcáról betoppanó", bizonytalan elkötelezettségű érdeklődők részére nyújtson értékes erőforrásaiból.

Noha az imént azt mondtam, hogy az oktatás ingyenes, a valóság az, hogy mindennek meg kell fizetni az árát! Semmi nincs ezen a világon ingyenesen... Az idő is pénz. És a pénz is idő. A Klub - saját Alapszabályával, "Alkotmányával" összhangban - főként saját maga építésére kell, hogy szűkös erőforrásait fordítsa! Nem támogathat felelőtlenül olyan más egyesületeket illetve ismeretlen magánszemélyeket, akik a Klubért semmit nem tesznek és az idejüket sem hajlandók az összejövetelekre és az emberi kapcsolatainkra áldozni.

Miért nem lehet a Klub oktatásait egyszerűen, fizetős szolgáltatásokként igénybe venni (mint ahogyan az esetleg más egyesületeknél lehetséges még)?

A MOM Rádióklub fennmaradásának két fontos feltétele van. Az anyagi erőforrások (amikről az imént beszéltem) és az emberi erőforrások, az aktív tagság. A Klub működésének szük keresztmetszetét ez utóbbi képezi. Szeretnénk aktív, minőségi létszámban gyarapodni. Ehhez nem az a megoldás, hogy egy fizetős szolgáltatást működtessünk hanem az, hogy folyamatosan új, aktív klubtagjaink legyenek (mert a tagság elöregedése és a lemorzsolódás valós jelenségek).

Mi a teendő akkor, ha valaki még nem klubtag, mégis a MOM Rádióklub segítségével szeretne rádióamatőr vizsgát tenni?

Feltétlenül jelentkezzen a klub vezetésénél és beszéljék meg a továbbiakat!

 

A 15/2013-as rendelet

A 2018-as módosítás (Közlöny 4369. oldalától kezdve)