Indultunk a HA-DX 2018 versenyen

2018 január 3-án tettem fel a (hiányosan megfogalmazott) kérdést a levelezőlistánkon, hogy ki szeretne részt venni a HA-DX 2018 versenyen. Ez az egyetlen olyan verseny, ahol a Magyar versenyzőkkel akar minden külföldi versenyző összeköttetést létesíteni. És "mazsolázásra is remek lehetőség". Mivel a Klub e-mail címéről írtam az üzenetet, nekem egyértelmű volt, hogy a Klub valamelyik hívójelével gondolom a versenyzést. Sajnos nem voltam eléggé egyértelmű.

Ennek ellenére viszonylag hamar összeállt egy csapat. A lehetséges QTH-k közül HA4AA "bázisa" tűnt a legjobbnak. András nagy örömmel vette kérésemet, hogy hadd versenyezzünk az idén nála. Ezt a lehetőséget ez úton is köszönöm Neki.

A verseny előtti csütörtöki klubnapon megbeszéltük és elosztottuk a feladatokat a résztvevők közt. HA4AA András biztosította a technikát és az inni valókat. Felesége Teri pogácsát készített. HA5GAB Gábor az ennivalókat szerezte be. Én bejelentettem a hívójelet az NMHH felé.

A klubnak van több hívójele is. Ezek közül a HG5M hívójelet választottuk, mert ez verseny-hívójelünk és jól is morzézható. (....   - -.   .....   - -)

Elérkezett a szombat. András hívott egy vendég versenyzőt is, HA2MV Sanyit. A verseny során kiderült, hogy Sanyi valóban rutinos versenyző és jó természetű csapatjátékos. Örülünk, hogy megismerhettük Őt és, hogy velünk lehetett. Az elért eredményünk jelentős része Neki volt köszönhető. Köszönjük!

A verseny során készültek videók is.

A QTH helyszíne:

A KFKI területén az egyik épület legfelső emelete (címe: 1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33). HA4AA András dolgozik itt...

A használt technika:

  • Antenna: Inverted V + tuner-ek, a levezetés tyúklétra és balun voltak
  • Végfok: Elecraft 500 wattos (300-nál nem csavartuk feljebb!)
  • Vevő: Elecraft K3 és hozzás az S3 Spektrumanalizátor, azaz panoráma
  • Billentyű: orosz kétpolaritású reléből készült 25 éves házi gyártmány (Sanyi műve), valamint András hagyományos kézi billentyűje
  • Számítógép és szoftver: András laptopja rajta Windows XP és a log vezető szoftver N1MM volt

A résztvevők:

HA2MV Sanyi, HA4AA András, HA5OKE Karcsi, HA5GAB Gábor, HA5OH Kundi és HA5JA Attila

A szurkolók és háttérmunkások:

Vaspöri Teréz, Karcsi felesége Évi és HA5JA párja HG5-568 Etelka

 

Elkezdődött végre a verseny! Először Sanyi morzézott pár órát 7 és 14MHz-en, majd SSB-n dolgoztunk ugyanott. Több magyar ismerőssel is találkoztunk, akikkel örömmel üdvözöltük egymást (pl. HA5BA Klári, HA7PL Laci, HA5OLA Robi...).

Telt, múlt az idő, gyűltek az összeköttetések. A log-vezető programunk (N1MM) sajnos menet közben többször megkergült, újra kellett indítani. A pontos okát nem tudni miért fagyogatott le, vagy hülyült meg...

Sanyival felváltva András is szép eredménnyel távírózott.


 

 

Kundi és András kitartóan fóniáztak délután hattól, míg mi meglátogattuk Terit egy másik épületben.

Éjfél felé kifáradt a társaság és egymást váltogatva aludtunk kicsit. Vasárnap reggel aztán újult erővel és lelkesedéssel folytattuk a versenyzést. Ekkor sok új állomás is megjelent.

A verseny végére több, mint 900 összeköttetésünk volt. A sikerünket négy dolog határozta szerintem meg:

  • A jó QTH
  • Az elszánt versenyzők
  • És a lehetőségeinkhez viszonyítottan jó technika
  • Igyekeztünk a nyomkodós hülyegyerekekről nem tudomást venni (mi bírtuk tovább, végül elkotródtak!).

Tíz óra körül aztán megérkeztek Karcsi és Évi (a finom süteménnyel), illetve Etelka. Karcsi hirtelen fónián kezdett dolgozni majd utána Sanyi morzézott végig, a finis közeledtével.

A verseny végeztével gyorsan összerakodtunk, elbúcsúztunk egymástól, majd kissé fáradtan, de örömmel a szívünkben hazatértünk.

Jó kis verseny volt! - jegyezte meg Kundi. :-) Mindannyian egyetérthettünk vele.

A MOM Rádióklub nevében köszönöm a versenyzés lehetőségét a Magyar Rádióamatőr Szövetségnek, valamint a részvételt minden versenyzőnknek és a háttércsapatnak.

 

Vy73 88 ! de HA5JA Attila