Tényleg unalmas oroszokkal QSO-zni?

Kilencedikként a magyarok közül megcsináltam az R100OR (Októberi forradalom 100. évfordulója) diplomát. HA7XL Laci (korábbi magyar diploma manager) az abszolút sorban 47.-ként lett kész vele már az első napon. Nekem csak ma sikerült az #1172 sorszámút megkapnom.

http://or100.hamlog.ru/diploms.php

Hiába volt már meg a 100 pontom korábban, de nagyon lassan töltögették fel az emberek a log-jaikat. Az oroszoknak van egy http://hamlog.ru helyük. Kicsit a http://qrz.com log-jára hasonlít, de az oroszoké a diplomákat automatikusan kiértékeli.

Meg kell adni a diploma feltételeket, és ezek alapján ha rákerestetsz a hívójeledre, akkor azonnal megmutatja, hogy hol tartasz a diploma teljesítésében. Ehhez fel sem kell töltened a saját log-odat (de azért nem árt!). Csak azokét figyeli, akiket megadtak a diploma feltételeiben.

Igen ám, de ez az R100OR olyan diploma, hogy speciális hívójelek mellett minden orosz amatőrrel létesített QSO is ért egy pontot. A szentpéterváriak meg hármat. Na ezekre nem volt már türelmem várni, ezért bementem a KFKI-ba, és a K3-al egy-kétszáz Wattal RTTY-oztam (kihagyva a PC-s programot pl. az Fldigi-t).

Az SSB-s QSO-kat is nagyon élveztem. UA3CR Viktorral Tambovból tegnap beszélgettem hosszan. Szívesen elmesélte a versenyállomásának a felépítését. Aznap csináltam vele egy CW QSO-t is, az is egy plusz pontot jelentett. Amikor leesett nála a tantusz, hogy már szóban korábban társalogtunk, még távírón is jól érezhető volt, hogy szívesen QSO-zik velem. Nagyon élveztem!

Az oroszok nagyon komolyan csinálják ezeket a diplomás játékokat. Könnyen megy nekik, mert automatizálták a kiértékeléseket! Nem rossz dolog ez a diplomázás, higgyétek el! A monoton QSO-zást nagyon megszínesíti és ösztönzi. Így van ez minden országban és persze az éter nemzetközi porondján.

Itt van még egy kép az automatikus kiértékelésről. Összesen 100 pontot kellett elérni, és külön pontokat ért, ha ugyan avval az állomással, de más RH sávon és/vagy más üzemmódban sikerült összeköttetést létesíteni. Az összes digitális mód egy módnak számított legyen az RTTY, PSK vagy Olivia stb. A kiemelt állomások 100 pontokat hoztak, a Szentpéterváriak 3-at, az összes többi orosz 1-et. Pirossal az a dátum látható, amikorra sikerült legalább 100 pontot elérnem, és letölthettem a diplomát.

A lista

2017. november 13.

                                          HA4AA András